Scurt Istoric

Istorie Noiembrie 20, 2014

Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sf. Duh s-a zidit această Biserică cu Hramul “Adormirea Maicii Domnului” din cătunul Deleni, satul Grumăzeşti, jud. Neamţ, spre a fi mărturie de credinţă străbună şi lăcaş de închinare a bunilor creştini ai acestor meleaguri româneşti.

Construcţia Bisericii a început în anul 1925 pe temelia unei biserici de lemn, care s-a demolat şi s-a donat satului Pogoane (Ingăreşti), şi s-a terminat de ridicat în anul 1947 prin grija părintelui paroh Danielescu Teodor şi a fost dată spre oficierea Sfintei Slujbe prin sfinţirea de către P.C. Vicar Administrativ C. Nonea, de la Mitropolia Moldovei.

Biserica este în formă de cruce, din piatră, acoperită cu tablă.

Începând cu anul 1972 la Biserica parohială “Adormirea Maicii Domnului” - Grumăzeşti, au început unele lucrări de înfrumuseţare ce trebuiau de mult executate, ca: terminarea lucrărilor de la turnul clopotniţei, ce au rămas din timpul războiului, unde în prezent se află cele trei clopote pentru înfrumuseţarea cultului divin, s-a înlocuit acoperişul bisericii, s-a împrejmuit curtea cu gard de fier şi soclu de beton.

Şi în interiorul Bisericii s-au executat unele lucrări demne de menţionat: executarea lucrarilor de pictură pe o suprafaţă de 1460 mp, executată de pictorul Neculai Hantăr în tehnica ulei, s-a parchetat Sf. Altar Naus şi Pronaus, iar în pridvor s-a turnat mozaic, s-a înfrumuseţat toată Biserica şi Sfântul Altar cu străni, executate cu măiestrie de sculptori din parohie.

S-au înlocuit cărţile vechi cu cărţile noi, s-a introdus lumina în Biserica, şi s-a făcut un policandru cu 48 de lumini. Menţionăm că, catapeteasma Bisericii este sculptată artistic din lemn de stejar de fraţii I. şi V. Resmeriţă din Grumăzeşti. Aceste lucrări s-au făcut cu sprijinul şi donaţia bunilor credincioşi ai parohiei noastre, prin stăruinţa Consiliului Parohial, fiind îndrumaţi şi sprijiniţi de actualul  Preot paroh Arsene Vasile, care este fiu al satului.

Toate aceste osteneli au fost binecuvantate şi sfinţite în ziua de 23 August 1975 de către P. S. Episcop Adrian Botoşăneanu cu binecuvântarea şi aprobarea I.P.S. Mitropolit Iustin Moisescu al Moldovei şi Sucevei -Iaşi.

În anul 1991 s-a ridicat un monument al eroilor în curtea Bisericii, iar în 1993 s-a construit un corp care cuprinde un paraclis pentru pomenirea morţilor, o casă de pomenire pentru prăznuire şi două corpuri destinate botezurilor şi mărturisirii.

Din anul 2013 s-a început acoperirea Bisericii cu tablă de cupru şi multe alte lucrări de înfrumuseţare a Sfântului Lăcaş ce trebuiesc duse la bun sfârşit.

Pentru credincioşi se săvârşeşte în fiecare sâmbătă rânduiala parastasului, iar în Duminici şi Sărbători, Utrenia, Acatist şi Sfânta Liturghie, iar la urmă cuvânt de învăţătură.

În prezent Biserica parohială cu hramul  “Adormirea Maicii Domnului” şi  “Sfântul Mina” din comuna Grumăzeşti, judeţul Neamţ este deservită de către Preotul paroh Arsene Vasile care slujeşte de la 1 decembrie 1971 la această parohie.

Aceasta este pe scurt monografia Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din comuna Grumăzeşti, judeţul Neamţ şi activitatea slujitorilor ei.